Příběh legendárních zapalovačů Zippo

Charakteristický vzhled, nezaměnitelné cvaknutí při otevření víčka a plamen, který jen tak něco nezhasí jsou předními znaky celosvětově známých zapalovačů Zippo. Jejich příběh je důkazem toho, že se vypaltí, dělat věci pořádně.

Na jednom večírku v roce 1931, v době hospodářské krize, potkal George G. Blaidsell během kouření svého známého, který si své cigarety podpaloval skvěle fungujícím, ovšem velmi nevzhledným zapalovačem, tzv. „rakušákem“, který byl v té době hodně populární. Tehdy dostal nápad získat výhradní práva od rakouského výrobce pro USA, pochromovat víčka a začít s prodejem po jednom dolaru za kus. Jeho nápad však nevyšel přesně podle jeho představ. Proto se rozhodl pronajmout vlastní budovy, nakoupit stroje a najmout tři zaměstnance, se kterými začal vyrábět legendární zapalovače, se kterými se zapsal do dějin.

První zapalovač Zippo vyrobil Braidsell v roce 1933. Jeho název je odvozený od zipového zapínání, které bylo v té době velmi populární. Braidsell se při výrobě vlastních zapalovačů nechal inspirovat rakušákem, ovšem změnil tři základní věci. V první řadě zmenšil velikost zapalovače tak, aby se vešel do dlaně. K zapalovači připevnil víčko tak, aby se odklánělo a ke knotu přidal zábranu proti větru.

Zásadním tahákem Zippo zapalovačů je také jejich doživotní záruka. V případě poruchy je vám tak garantována oprava do 48 hodin.

Společnost Zippo při své marketingové strategii sází především na personalizaci. Díky dlouhé životnosti se zapalovače Zippo pro mnohé uživatele stávají jejich nedílnou součástí. Kromě toho si do zapalovačů můžete nechat cokoliv vyrýt, čehož využily firmy, univerzity nebo sportovní kluby.

Během druhé světové války se společnost Zippo stala hlavním dodavatel zapalovačů pro americké vojáky. Zapalovače Zippo se tak dostaly do celého světa.

Největšího úspěchu dosáhly Zippo zapalovače mezi druhou světovou válkou a válkou ve Vietnamu. Kouření bylo v té době totiž velmi moderní. V této době se na dno zapalovačů začaly razit datové kódy, což vedlo k začátku sběratelské vášně. V této době spatřil světlo světa také zapalovač pro ženy „Slim“. Začalo se také s výrobou brandových výrobků (nožů, kapesních svítilen, klíčenek).

Zapalovače Zippo se staly také nedílnou součástí kulturního světa. Objevily se ve stovkách filmů, vidět jste je mohli například v legendární Pomádě nebo ve filmech o Indiana Jonesovi. Známé jsou také záběry z koncertů, kdy lidé vyjadřují zpěvákovi úctu tím, že pohupují zapálenými zapalovači ze strany na stranu. Tomuto okamžiku se dokonce říká „Zippo moment“.

Společnost Zippo neustále rozšiřuje své produktové portfolium. Kromě zapalovačů tak můžete pod značkou Zippo koupit také řadu módních doplňků, jako jsou například sluneční brýle, parfémy nebo různé outdoorové vybavení.

Zapalovače Zippo nepřestávají být populární ani v dnešní době, kdy se spíše než kvalita upřednostňuje nízká cena. Společnost Zippo, která má v dnešní době zastoupení ve všech koutech světa a je stále v rodinném vlastnictví, tak dokazuje, že dobrý obchod lze dělat i jinak.