Zippo je pojem, který znají lidé po celém světě. Pod touto značkou se skrývají vysoce kvalitní zapalovače, na které se spoléhaly američtí vojáci během války ve Vietnamu. Na tyto zapalovače, které při otevření víčka vydávají velmi charakteristické cvaknutí, tak můžete narazit téměř na každém kroku. Společnost Zippo vznikla v roce 1932 a nedávno tak oslavila 80 let své existence. V roce 2012 pak měla další významný důvod k oslavě, a tím byla výroba už 500 miliontého zapalovače.

500 miliontý Zippo zapalovač byl vyroben 5. června 2012, přičemž toto datum není tak úplně náhodné. Aby výroba tohoto výročního kusu skutečně vyšla na tento den, tedy den narozenin George Blaisdella, musela být výroba zapalovačů více korigována. To se nakonec povedlo. 5. června v 8:26 hod. tak na lis dorazil tento dlouho očekávaný zapalovač, který byl následně ozdoben speciální rytinou. Hotový výrobek opustil výrobní linku v 10:51 hod.

Tím to ovšem neskončilo. Aby se tento moment náležitě oslavil, byla pozastavena výroba a všichni zaměstnanci si pak mezi sebou tento výroční kousek v bílých rukavičkách podávali z ruky do ruky, až konečně dorazil na konec řetězce, do rukou George Duka, vnuka zakladatele Geoger Blaisdella. Dnes si tento 500 miliontý zapalovač můžete prohlédnout v muzeu Zippo, které se nachází v sídle společnosti v Bradfordu v Pensylvánii.

Tento historický milník společnost jak se patří také oslavila. Mimo jiné nechala například vyrobit 59 999 ks replik tohoto výročního zapalovače. Z nich je 49 999 ks vyrobeno v broušeném chromu a jsou ozdobeny kopií rytiny původního zapalovače.

Dalších 10 000 ks zapalovačů patří do speciální limitované edice, jsou opatřeny Armor® (tedy 1,5x zesíleným pláštěm) leštěným povrchem s pozlacenou rytinou a komínkem. Kromě pořadového čísla, které je vyraženo do všech těchto zapalovačů, je jejich ozdobou také jedinečné ražení umístěné na spodní hraně. Jako připomínka tohoto výročí je tam vyryto datum výroby a místo původu, tedy Bradford v USA.