Zapalovače Zippo patří mezi nejznámější benzínové zapalovače na světě. Víte o nich ale opravdu všechno? Přesvědčte se o tom. V tomto článku se dočtete o 8 zajímavostech, které se pojí k zapalovačům Zippo, jenž se staly legendou.

1. První kusy – první kusy těchto legendárních zapalovačů vznikly v roce 1933. Tehdy je vlastnoručně vyráběl George G. Blaisdell, zakladatel společnosti Zippo, spolu se svými dvěma dcerami. Inspirací pro něj byl tehdy velmi oblíbený zapalovač „rakušák“, který díky speciálnímu tvaru vrchní části zajišťoval, že plamen hořel i ve větru. Tento mechanismus Blaisdell vylepšil odolným pouzdrem, na který získal v roce 1936 patent.

2. Knot zapalovače – knot v zapalovači Zippo je vyztužen kovovými dráty, díky kterým stojí knot neustále zpříma. Když už je knot opotřebovaný, je možné kleštičkami vysunout z vnitřku zapalovače jeho další část.

3. Ocel místo mosazi – zapalovače Zippo jsou vyráběny z mosazi, ta ale byla během druhém světové války nedostatkovým zbožím. Proto ji v této době nahradila ocel.

4. Vlastní úprava – společnost Zippo se snaží své zapalovače co nejvíce lidem přiblížit. Proto je možné nechat zapalovač upravit podle vlastních představ. Můžete si do něj nechat vyrýt iniciály, věnování nebo i vlastní logo.

5. Pochvaly – výrobce zapalovačů Zippo, pan Braidsell, dostával během druhé světové války řadu pochval od nejvyšších představitelů spojeneckého velení. Například v roce 1943 napsal generál Eisenhower: „Je to můj jediný zapalovač, který chytne vždy.“ Pochvalný dopis mu napsal v roce 1944 také generál MacArthur, který v něm napsal: „Je to skutečné umělecké dílo, které budu stále používat.“

6. Doživotní záruka – výrobce těchto zapalovačů garantuje svým zákazníkům doživotní záruku. Pokud se tedy na vašem zapalovači objeví nějaká závada, můžete ho poslat do autorizovaného servisního střediska (ten nejbližší se nachází v německém Emmerichu na Rýně), kde ho zdarma opraví.

7. Klasický vzhled – konstrukce klasických benzínových zapalovačů Zippo se za celou dobu existence této značky vůbec nezměnila. Benzín se do zapalovače doplňuje vysunutím vnitřku z otevíracího pouzdra. Benzín se pak vsákne do bavlny, která je napěchována uvnitř vnitřní části zapalovače.

8. Charakteristické cvaknutí – poslední, ne však neméně významnou zajímavostí, je typický zvuk, které Zippo zapalovače vydávají při otevření víčka. Toto cvaknutí vydává poměrně velké kladívko s pružinou, které se při otevření tře o plech ve vrchní odklápěcí části. Tento mechanismus rovněž zabraňuje tomu, aby se zapalovač sám otevřel.